^wróć na początek

logo   orzelek

dane kontaktowe:
telefon: 666-977-944
e-mail:office@diablodesign.eu

 

Jadłospis  - SP 5

9.03.2020 r. -  13.03.2020 r.

PONIEDZIAŁEK

09-03-2020

300ml

………g

1 szt.

250ml

Zupa ogórkowa z ryżem

Placki ziemniaczane

Jogurt owocowy

Kompot              

WTOREK

10-03-2020

300ml

………g

………g

250ml

Zupa kalafiorowa z grysikiem

Pieczeń wieprzowa, sos

Ciapkapusta (ziemniaki + kapusta kiszona)

Kompot

ŚRODA

11-03-2020

300ml

………g

250ml

1 szt.  

Zupa żurek na wędzonce z ziemniakami

Makaron z białym serem, masłem i cukrem

Kompot

Mandarynka

CZWARTEK

12-03-2020

300ml

………g

1 szt.

1 szt.

Zupa rosół z lanym ciastem

Bogracz wieprzowy

Bułka wieloziarnista

Soczek owocowy

PIĄTEK

13-03-2020

300ml        

………g

………g

………g

250ml    

Zupa pieczarkowa z makaronem

Paluszki rybne

Ziemniaki

Surówka z kapusty kiszonej z papryką i cebulką zieloną

Kompot

 

 

Jadłospis  - Przedszkole nr 21

9.03.2020 r. -  13.03.2020 r.

PONIEDZIAŁEK

09-03-2020

śniadanie

 

obiad

 

 

podwiecz.    

Kanapka z masłem, pasztetem, ogórek zielony, herbata

 

Zupa ogórkowa z ryżem

Placki ziemniaczane, jogurt owocowy, kompot

 

Suchy prowiant: kanapka z masłem, ser żółty, wafelek, woda niegazowana

WTOREK

10-03-2020

śniadanie

 

obiad  

 

 

podwiecz.  

Płatki kukurydziane z mlekiem, kanapka z masłem, herbata

 

Zupa kalafiorowa z grysikiem

Pieczeń wieprzowa, ciapkapusta (ziemniaki + kapusta kiszona ), kompot

 

Drożdżówka, herbata

ŚRODA

11-03-2020

śniadanie  

 

obiad    

 

 

podwiecz.

Chleb ziarnisty z masłem, serek topiony, pomidorki, herbata

 

Zupa żurek na wędzonce z ziemniakami

Makaron z białym serem, masłem i cukrem, kompot

 

Galaretka z owocami, biszkopty, herbata

CZWARTEK

12-03-2020

sniadanie

 

obiad

 

 

podwiecz.

Bułka z masłem, wędlina drobiowa 30g, papryka, herbata

 

Zupa rosół z lanym ciastem

Bogracz wieprzowy, bułka wieloziarnista, herbata

 

Chałka z masłem, herbata

PIĄTEK

13-03-2020

śniadanie

 

obiad

 

 

podwiecz.

Kanapka z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, herbata

 

Zupa pieczarkowa z makaronem

Paluszki rybne, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej z papryką i cebulką zieloną, kompot

 

Bułka mleczna z masłem, herbata

 

KSIĘGA DAŃ

Informujemy Państwa, że u kierownika świetlicy znajduje się do wglądu „Księga dań”, w której opisane są wszystkie potrawy, oferowane w stołówce szkolnej, z uwzględnieniem zawartych w nich alergenów.

 

Szanowni Rodzice
Informujemy, że produkty żywnościowe wykorzystywane do przygotowywania posiłków, mogą zawierać  substancje powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.
1. zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
- syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę*;
- maltodekstryn na bazie pszenicy*;
- syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
- zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;


2. skorupiaki i produkty pochodne;

3. jaja i produkty pochodne;

4. ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

- żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
- żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
- całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego*;
- mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu  D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu  D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
- fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
- estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
- serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
- laktitolu;

8. orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K.Koch), orzechy brazylijskie (Brtholletia excelsa), postacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. seler i produkty pochodne;

10. gorczyca i produkty pochodne;

11. nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. łubin i produkty pochodne;

14. mięczaki i produkty pochodne.

*oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.
/opracowano na podstawie Dziennika Urzędowego Unii Europejskiej; 22.11.2011/

COPYRIGT Szkoła Podstawowa nr 5 w Chorzowie FREE JOOMLA TEMPLATES